Hei verden!

I går hadde vi om Wiki. Og web 2.0

Hva er web 2.0. Litt vanskelig å beskrive så jeg lette litt på veven etter artikler om web 2.0. Fant en artikkel av O´Reilly. Det viste seg å være den samme som Myriam hadde hentet fen figur hun viste på forelesningen.

Artikkelen tar mål av seg til å klargjøre hva web 2.0 er.

Her er et lite klipp:

Web 1.0 Web 2.0
DoubleClick –> Google AdSense
Ofoto –> Flickr
Akamai –> BitTorrent
mp3.com –> Napster
Britannica Online –> Wikipedia
personal websites –> blogging
evite –> upcoming.org and EVDB
domain name speculation –> search engine optimization
page views –> cost per click
screen scraping –> web services
publishing –> participation
content management systems –> wikis
directories (taxonomy) –> tagging («folksonomy»)
stickiness –> syndication

Like many important concepts, Web 2.0 doesn’t have a hard boundary, but rather, a gravitational core. You can visualize Web 2.0 as a set of principles and practices that tie together a veritable solar system of sites that demonstrate some or all of those principles, at a varying distance from that core.

Figure 1 shows a «meme map» of Web 2.0 that was developed at a brainstorming session during FOO Camp, a conference at O’Reilly Media. It’s very much a work in progress, but shows the many ideas that radiate out from the Web 2.0 core.

Hvis du vil lese hele artikkelen så trykk her.

Og så til wiki.

En wiki er en web-basert software som tillater alle lesere av en side å endre innholdet på siden ved å editere siden online i en nettleser.

Eller man kan si at Wiki er en spesiell type hypertekst-samling av dokumenter. Et viktig prinsipp er at hvem som helst, når som helst, kan redigere sider. Derfor har heller ingen eierskap til sidene. Konseptet er slik fordi man utvikler den bestemte tekstsamlingen sammen, noe som gjør arbeidet mer effektivt enn om alle hadde sittet og skrevet på hver sin tekstsamling eller nettside.

Ordet er hawaiisk og betyr kjapp. Begrepet ble opprinnelig brukt på nettstedet WikiWikiWeb som ble laget av Ward Cunningham i 1995. Fra ham stammer både ordet og konseptet, og han laget også den første wiki-serveren ved hjelp av programmeringsspråket Perl.

Dette har jeg delvis hentet fra Wikipedia, som kanskje er verdens mest kjente wiki.

Vi fikk editere på vår egen Huin 102 wiki. Og som nesten alle praktiske øvelser var det gøy!