Jeg leste denne boken i julen. Den er svært god og vel verd å lese. Men den er trist. Ved siden av krimgåten skildrer han livet i dagens Bethlehem. Og der er det ikke godt å være for alle.

Her er bokomtalen til Aftenposten :

«Dette er noe så sjeldent som en krimroman fra Midtøsten. Matt Rees plasserer sin krimgåte midt i den pågående konflikten mellom Israel og Palestina, og boken er like mye et bilde av livet under en okkupasjonsmakt som oppklaringen av en forbrytelse.

Men her selvsagt også et mysterium: Det har skjedd et drap, tilsynelatende likt så mange andre: En palestiner, aktiv i motstandsbevegelsen, blir drept av israelske soldater. Antikvitetshandleren George Saba blir deretter arrestert av palestinske soldater for å ha vært kollaboratør. Hans gamle lærer, Omar Yussef, vet at dette ikke er sant, og bestemmer seg for å renvaske sin venn.

Matt Rees tegner et sørgelig bilde av tilstanden i Betlehem. Overgangen mellom banditt og frigjøringskjemper er vag, og med jevne mellomrom utpekes martyrer og forrædere slik at fiendebilder og helteroller opprettholdes. Ingen er interessert i å renvaske Saba, som er kristen, tvert imot setter Yussef seg i stor fare ved å prøve å finne ut hva som har skjedd. Både politi og advokater arbeider under press om å gjøre det politisk ønskelige.

Men Omar Yussef er en eldre mann med gode kontakter og tålmodighet, og ser dette som sin mulighet til å gjøre det han alltid har lært sine elever: Være trofast mot sine idealer og aldri gi opp.

Matt Rees skriver med stor innlevelse, ikke minst når han skildrer de ulike menneskene som dukker opp i romanen. Mordene i Betlehem er både en spennende og en trist leseropplevelse, og en deilig avveksling fra standardkrimmen.»

_betlehem_jpg_717140f