Stikkord

, ,

Jeg leste Hjortens bloggpost i dag og det fikk meg til å reflektere over hvor tidlig kjønnsroller viser seg.

I går var det lekedag i barnehagen. Da får barna lov å ta med en leke hjemmefra. Og det krever mye tankevirksomhet. Poden på 5 år pleier å vokne tidlig denne dagen. Også i går. Han hoppet ut av sengen og sa: » Det lekedag, eg må opp for eg vet ikke hvilken leke eg ska ha me meg».

Og dette er et seriøst spørsmål. Leken må tilfredstille flere kriterier. Den må:

  1. ha alle deler intakt
  2. være egnet til å imponere de andre guttene (og gjerne noen jenter også)
  3. være såpass robust at den ikke blir ødelagt ved byttelåning
  4. ikke ha vært med for mange ganger tidligere

Jeg prøvde meg med med litt tull: «Kan ikke jeg få være med? Jeg kan kle meg ut som en klovn». Svaret var et enkelt NEI. «Ja men hvis jeg kler meg ut som en dukke da?» «Nei det går ikke. Det e bare jenter som har med dukker!» «Hva har gutter med da?» «De har med nokke som kjører eller kan sloss!» «Hvorfor kan ikke gutter ha med dukker da?» «For vi liker ikke dukker!!!»

Man kan undres om hvorfor kjønnsrollene er så fastlagte allerede i barnehagen. Er det rart det blir forskjeller når barna er blitt voksne?

Så det er bra at både voksne gutter og jenter reflekterer over kjønnsroller!

PS. Det ble en diger sort Batmanbil med innebygget motorsykkel. Alle guttene digget den. Selv de mest kritiske. Så poden var storfornøyd med valget!