I min ungdom hadde jeg av en eller annen grunn dilla på Agaton Sax, privatdektektiv og redaktør for Byköpingsposten i den lille svenske byen Byköping. Han hjelper Scottland Yard med å fange de store forbryterne. Til hjelp har han datamaskinen Tenkende August.

bilde-42

bilde-2

bilde-43

Bøkene om Agaton Sax er skrevet av  Nils-Olof Franzén. Boken Agaton Sax och Byköpings gästabud ble utgitt i 1963 og ble i 1976 Sveriges første helt animerte langfilm. I tillegg ble det laget en TV serie av tre av de andre bøkene.

Det er slik en hærlig humor! Her er introen og et klipp fra Agaton Sax och Byköpings gästabud hvor datamaskinen Tenkende August har en viktig rolle. Stilig når man tenker på at boken er skrevet i 1963. Filmen kan, hvis man ikke er pirat,
kjøpes fra f. eks. cdon.no.

Intro:

Inspektør Lispington (Scotland Yard) på ski: