Stikkord

,

Det er bare en ting jeg liker bedre enn å få gaver og det er å gi gaver. Å se at noen virkelig ble glad! Aller best er venninnegaver sånn helt overaskende en hverdag.

Men som oftest gir vi gaver til jul og fødselsdager. Å gi en gave er å vise at vi bryr oss om den som får gaven. Hvis vi ikke gir en gave kan det være veldig sårende. Men det er ingen enkelt kunst å gi en gave. Man vil jo veldig gjerne at den som får gaven blir glad. Mange hensyn må tas:

1) Prisen: Det skal koste akkurat passe mye eller lite penger. Å få en gave som er alt for dyr kan være veldig ubehagelig for mottakeren. Han eller hun kan føle at de kommer i gjeld til giveren fordi de ikke har råd til en slik gave selv. Og en for billig gave kan få mottakeren til å føle seg lite verdsatt.

Noen ganger skal prisen ikke være mulig å se mens andre ganger er det viktig for mottakeren å vite hva det kostet. Ofte finnes det en norm for hva gaven skal koste. For eksempel bursdagsgaver til barn i barnehage- eller skolealder. Eller i en venneflokk. Noen ganger er det penger som er gavenorm. Mine barn pleide å gi 50 til 100 kr i gave da de var små (det er en stund siden). På barneskolen var det vanlig at barna ønsket seg penger fordi de ville kjøpe en større ting. Og alle gav samme sum. Av og til tas det opp på foreldremøter og man blir enig om en sum.

Også i vennekretser eller familie ser det ut til å eksistere normer for sum. Noen ganger har man forskjellig økonomi innad i gruppen. Da kommer man opp i dilemmaet om man skal gi etter evne eller legge seg på det nivået de med dårligst økonomi velger. Der finnes det ingen lett løsning.

2) Hva ønsker mottakeren seg? Da jeg var yngre tenkte jeg at jeg måtte gi noe jeg likte. Men det er jo litt feil fokus. Det er den som får gaven som skal like det. Noen må alltid gi noe hun liker selv også. Det kan snevre mulighetene veldig. Det enkleste er å prøve å se hva gavemottakeren trenger eller pleier å bli glad for. Vi mennesker vil gjerne bli sett, så det å få en gave en trenger eller har ønsket seg gir ekstra glede. Skal man gi en vellykket gave er det lurt å legge litt tid i å studere mottagerens gavepreferanser.

3) Skal gaven kunne byttes? Jeg liker skjelden å bytte gaver for jeg føler alltid at giveren blir lei seg da. Men det er jo bare tull. Det er langt bedre å bytte gaven i noe du kan ha glede av enn å legge noe bort i et skap. Mer miljøvennlig er det også. Men det er jo ikke alltid mulig å gi en gave som kan byttes. Kanskje vedkommende bor langt borte. Eller du fant den perfekte gaven på salg.

4) Innpakning og kort gir pakken den lille prikken over ien. Selv har jeg måttet ty til kreative løsninger med aluminiumsfolie, servietter og gråpapir. Utrolig hva man kan dandere hvis man bare må.

Dette ble en snodig bloggpost med litt underlig formelt språk. Men intensjonen var god. Hva tenker du om gaver?

ps. Til mammaer er ofte den beste gaven noe du har laget selv.